Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Παιδοφθαλμίατρος > Ραγοειδίτιδα

Ραγοειδίτιδα - Οφθαλμική φλεγμονή σε νεανική ρευματοειδή αρθρίτιδα

Γράψτε τις Ερωτήσεις σας:

Τι είναι η ραγοειδίτιδα

Είναι φλεγμονή εντός του οφθαλμού. Μπορεί να προσβάλλει διάφορα τμήματα του ματιού, κατά συνέπεια διακρίνεται σε πρόσθια, διάμεση και οπίσθια.

Αιτίες ραγοειδίτιδας

Τα περισσότερα παιδιά με ραγοειδίτιδα πάσχουν από αρθρίτιδα. Άλλες αιτίες, είναι οι φλεγμονώδεις νόσοι του εντέρου, νόσος Behcet, σαρκοείδωση κλπ.

Σε αρκετές περιπτώσεις δεν ανευρίσκεται κάποια αιτία μετά από πλήρη εργαστηριακό έλεγχο. Η κατάσταση αυτή είναι γνωστή ως ιδιοπαθής ραγοειδίτιδα.

Τύποι ραγοειδίτιδας
•    Οξεία
Αναπτύσσεται γρήγορα, εντός ημερών και προκαλεί πόνο και ερυθρότητα.
•    Χρόνια

Αναπτύσσεται σταδιακά. Δεν συνοδεύεται από πόνο ή ερυθρότητα στο μάτι. Είναι ο τύπος ραγοειδίτιδας που σχετίζεται συχνότερα με αρθρίτιδα.

Ραγοειδίτιδα λόγω παιδικής αρθρίτιδας

Ο παιδοφθαλμολογικός έλεγχος είναι απαραίτητος σε όλα τα παιδιά με ιστορικό παιδικής αρθρίτιδας για έγκαιρη διάγνωση  πιθανής ραγοειδίτιδας. Περίπου 1 στα 10 παιδιά με γνωστή αρθρίτιδα θα εμφανίσουν κάποια στιγμή προσβολή των ματιών. Το 50% των παιδιών θα διαγνωστούν με ραγοειδίτιδα κατά τον πρώτο οφθαλμολογικό έλεγχο.

Πόσο συχνά πρέπει να εξετάζονται τα παιδιά;

Η πρώτη εξέταση των οφθαλμών θα πρέπει να γίνεται εντός 6 εβδομάδων από την έναρξη της αρθρίτιδας. Ακολούθως, σε περιπτώσεις αρθρίτιδας υψηλού κινδύνου, απαιτείται επανεξέταση των ματιών κάθε 3-4 μήνες μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

Ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος είναι υψίστης σημασίας δεδομένου ότι η νόσος προσβάλλει τα μάτια χωρίς να προκαλεί συμπτώματα (πόνο ή ερυθρότητα). Κατά συνέπεια, τα νέα παιδιά σπάνια διαμαρτύρονται ή αδυνατούν να περιγράψουν αλλαγές στην όραση ακόμη και όταν η νόσος είναι σε έξαρση.

Για τα περισσότερα παιδιά ο έλεγχος σταματά μετά την ηλικία των 12 ετών, όταν και είναι ικανά να αντιληφθούν αλλαγές στην όρασή τους. Ωστόσο, ο κίνδυνος προσβολής των ματιών εξακολουθεί να υπάρχει και μετά την ηλικία αυτή αν και οι πιθανότητες μειώνονται με το χρόνο. Επί συμπτωμάτων  θα πρέπει να γίνει άμεσα εξέταση από τον παιδοφθαλμίατρο.

Επιπλοκές

Χρόνια και συνεχιζόμενη φλεγμονή προσβάλλει τους ιστούς εντός του οφθαλμού. Οι κυριότερες επιπλοκές είναι ο καταρράκτης (θόλωση του φακού) και το γλαύκωμα (αυξημένη πίεση εντός του ματιού). Αν η νόσος μείνει χωρίς θεραπεία οδηγεί σε μείωση της όρασης.

Θεραπεία

Η θεραπεία της ραγοειδίτιδας είναι ίδια ανεξαρτήτως αιτίας. Σε αρκετές περιπτώσεις θα συνεχιστεί για διάστημα ετών. Εξάρσεις, υφέσεις και υποτροπές της νόσου είναι συχνές. Έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση οδηγεί σε καλύτερο έλεγχο της φλεγμονής και καλύτερα μακροχρόνια αποτελέσματα μειώνοντας τον κίνδυνο των επιπλοκών.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης της ραγοειδίτιδας είναι με σταγόνες κορτιζόνης με σκοπό τον έλεγχο της φλεγμονής εντός του οφθαλμού. Η χορήγησή τους θα πρέπει να γίνεται με προσοχή γιατί η παρατεταμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη ή αύξηση της πίεσης εντός του ματιού.

Οι μυδριατικές σταγόνες είναι εξίσου απαραίτητες με σκοπό τη διαστολή της κόρης ώστε να αποφευχθεί μόνιμος σχηματισμός ίνωσης εντός του ματιού. 

Οι πιο συχνές ενοχλήσεις από τη χρήση των σταγόνων είναι η θόλωση της όρασης και η ευαισθησία στο φως.

Η σωστή συστηματική θεραπεία είναι κρίσιμη με σκοπό τον έλεγχο της αρθρίτιδας και κατά συνέπεια τον έλεγχο των υποτροπών της ραγοειδίτιδας. Η συστηματική θεραπεία θα καθορισθεί από το ρευματολόγο. Σε πιθανή αλλαγή της συστηματικής θεραπείας αυξάνεται ο κίνδυνος υποτροπής της ραγοειδίτιδας, κατά συνέπεια ο παιδοφθαλμολογικός έλεγχος είναι σημαντικός κατά το στάδιο αυτό. 

Μείνετε συντονισμένοι

Γραφτείτε στο newsletter μας και μάθετε τα νέα και τις εξελίξεις της παιδοφθαλμολογίας

παιδοφθαλμίατρος, στραβισμος, στραβισμός, stravismos, παιδοφθαλμιατρος, παιδοοφθαλμίατρος ιωάννινα, οφθαλμιατρος αθηνα, οφθαλμιατροσ για παιδια, οφθαλμιατρος γιαννενα, οφθαλμιατρος πατρα, θεραπεια στραβισμου, Μελέτη στραβισμού, Αντιμετώπιση Διπλωπίας, Χειρουργική Στραβισμού, Δακρύρροια στα παιδιά, Αμφιβληστροειδοπάθεια Προωρότητας, διαλείπον στραβισμός, εσωτροπία, συγκλίνων στραβισμός, εξωτροπία, αποκλίνων στραβισμός, ανωτροπία, υποτροπία, strabismus

Ευάγγελος Δρίμτζιας MD, PhD, FRCOph

Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος

  • Εξειδικευμένος στο Στραβισμό Παίδων & Ενηλίκων, Νευροφθαλμολογία

  • Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

  • Consultant Paediatric Ophthalmologist

  • St James University Hospital, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Leeds, UK

  • Επ.Καθηγητής Οφθαλμολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Leeds, UK

Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Πα

Ιατρεία

Χαριλάου Τρικούπη 39, 3ος όροφος
Ιωάννινα τκ 45332
Τηλ. 2651 034343
Οφθαλμολογική Μονάδα 
EYE DAY CLINIC
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 64
Αθήνα τκ 11528
Τηλ. Κέντρο 210 7295000

Επικοινωνία

Τηλ. Ιατρού:  6972 661 891
Mobile App

© 2021  by  Evangelos Drimtzias ® , Ophthalmologist - Paediatric Neuro-Ophthalmologist - Strabismologist

~ St James University Hospital  ~ Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Leeds UK

~ Ophthalmology Clinic - Ioannina - Greece //  Medical Design MS