Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Παιδοφθαλμίατρος > Εφαρμογή Botox στον Στραβισμό

Το Βotox στην αντιμετώπιση του στραβισμού παιδιών και ενηλίκων

Τι είναι η Βοτουλινική Τοξίνη / Botox.

Η Βοτουλινική τοξίνη είναι ένα χημικό προϊόν που παράγεται από το βακτηρίδιο Clostridium botulinum. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του στραβισμού ήδη από τη δεκαετία του `80. Είναι επίσης γνωστή ως Botox και χρησιμοποιείται σε αισθητικές επεμβάσεις για τη διόρθωση ρυτίδων όπως και μυικών σπασμών.

Πως δρα το Botox στους μύες του ματιού.

Το Botox εμποδίζει την απελευθέρωση της ακετυλοχολίνης, ενός νευρομεταβιβαστή των νευρικών απολήξεων, με αποτέλεσμα τη διακοπή αποστολής σημάτων μεταξύ νεύρων και μυών οδηγώντας σε παράλυση του μυός.

Το αποτέλεσμα αρχίζει να εμφανίζεται σε τρεις ημέρες και διαρκεί για διάστημα τριών περίπου μηνών ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να παραταθεί περισσότερο.

Η αντιμετώπιση με Botox συνιστά προσωρινή θεραπεία καθώς η λειτουργία του μυός θα επανέλθει στο φυσιολογικό σε διάστημα μερικών μηνών.

Η αρχή της λειτουργίας του στην αντιμετώπιση του στραβισμού βασίζεται στην παράλυση των μυών που υπερλειτουργούν, ωθώντας το μάτι προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, με τελικό αποτέλεσμα τη μείωση του στραβισμού και την ευθυγράμμιση των ματιών.

Πού χρησιμοποιείται.

Ενήλικες.
Σε ενήλικες με προβλήματα στραβισμού ή διπλωπίας (βλέπουν διπλά), η προσωρινή ευθυγράμμιση των ματιών, αποτέλεσμα του Botox, δίνει πολύτιμη πληροφορία σχετικά με την ένδειξη ή όχι για χειρουργική αντιμετώπιση, το είδος της επέμβασης αλλά και τα πιθανά αναμενόμενα αποτελέσματα.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την ευθυγράμμιση των ματιών θα εκτιμηθεί ο κίνδυνος διπλωπίας μετεγχειρητικά, η δυνατότητα του ασθενή να τη διαχειριστεί καθώς και η πιθανότητα διόφθαλμης όρασης, η ικανότητα δηλαδή των ματιών να λειτουργούν συντονισμένα, ως ζεύγος.

Επιπλέον, επαναλαμβανόμενες συνεδρίες Botox ενδείκνυνται στην αντιμετώπιση στραβισμού ενηλίκων, που αδυνατούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά, πχ λόγω πολλαπλών επεμβάσεων κατά το παρελθόν.

Γράψτε τις Ερωτήσεις σας:

Παιδιά.
Το Botox χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση
βρεφικού στραβισμού, μιας μορφής στραβισμού που εμφανίζεται ήδη από τη πρώιμη νεογνική και βρεφική ηλικία. Σκοπός του, μέσω της ευθυγράμμισης των ματιών, είναι η ανάπτυξη φυσιολογικής διόφθαλμης όρασης, δηλαδή ικανότητας του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται ταυτόχρονα την εικόνα που λαμβάνει από κάθε μάτι.

Η λειτουργία αυτή αναπτύσσεται κυρίως τα πρώτα 2 έτη της ζωής και κατά συνέπεια η παρακολούθηση και η έγκαιρη αντιμετώπιση των παιδιών με βρεφικό στραβισμό είναι ιδιαίτερης σημασίας.
Μετά την αποδρομή της δράσης του Botox ο στραβισμός επανεμφανίζεται και χειρουργική αποκατάσταση συνίσταται για πιο μόνιμο αποτέλεσμα.

Πως γίνεται η επέμβαση.

Η έγχυση Botox γίνεται εντός του μυός. Στα παιδιά η διαδικασία πραγματοποιείται υπό γενική αναισθησία ενώ στους ενήλικες μπορεί να γίνει και με τοπική.

Μείνετε συντονισμένοι

Γραφτείτε στο newsletter μας και μάθετε τα νέα και τις εξελίξεις της παιδοφθαλμολογίας

παιδοφθαλμίατρος, στραβισμος, στραβισμός, stravismos, παιδοφθαλμιατρος, παιδοοφθαλμίατρος ιωάννινα, οφθαλμιατρος αθηνα, οφθαλμιατροσ για παιδια, οφθαλμιατρος γιαννενα, οφθαλμιατρος πατρα, θεραπεια στραβισμου, Μελέτη στραβισμού, Αντιμετώπιση Διπλωπίας, Χειρουργική Στραβισμού, Δακρύρροια στα παιδιά, Αμφιβληστροειδοπάθεια Προωρότητας, διαλείπον στραβισμός, εσωτροπία, συγκλίνων στραβισμός, εξωτροπία, αποκλίνων στραβισμός, ανωτροπία, υποτροπία, strabismus

Ευάγγελος Δρίμτζιας MD, PhD, FRCOph

Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος

  • Εξειδικευμένος στο Στραβισμό Παίδων & Ενηλίκων, Νευροφθαλμολογία

  • Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

  • Consultant Paediatric Ophthalmologist

  • St James University Hospital, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Leeds, UK

  • Επ.Καθηγητής Οφθαλμολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Leeds, UK

Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Πα

Ιατρεία

Χαριλάου Τρικούπη 39, 3ος όροφος
Ιωάννινα τκ 45332
Τηλ. 2651 034343
Οφθαλμολογική Μονάδα 
EYE DAY CLINIC
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 64
Αθήνα τκ 11528
Τηλ. Κέντρο 210 7295000
Ολύμπιον Θεραπευτήριο -
Γενική Κλινική Πατρών
Βόλου & Μειλίχου Πάτρα τκ 26443
Τηλ. 2610 464000, 2611 100600

Επικοινωνία

Τηλ. Ιατρού:  6972 661 891
Mobile App

© 2020  by  Evangelos Drimtzias ® , Ophthalmologist - Paediatric Neuro-Ophthalmologist - Strabismologist

~ St James University Hospital  ~ Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Leeds UK

~ Ophthalmology Clinic - Ioannina - Greece //  Medical Design MS