Ιατρείο Παιδοφθαλμολογίας & Στραβισμού
Χαριλάου Τρικούπη 39, Ιωάννινα τκ 45332
Τηλ.: 2651 034343 - 6972 661 891
Ευάγγελος Δρίμτζιας MD, PhD, FRCOph
Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος
Ειδικός σε Στραβισμό Παίδων - Ενηλίκων
Τι είναι ο στραβισμός.
Στραβισμός είναι η πάθηση κατά την οποία οι άξονες της όρασης των 2 ματιών δεν είναι παράλληλοι μεταξύ τους με αποτέλεσμα τα μάτια να μην μπορούν να συνεργαστούν σαν ομάδα.
Συγκεκριμένα, μόνο το ένα μάτι είναι ικανό να προσηλώνει (κοιτάζει) σε ένα αντικείμενο ενώ το άλλο παρεκκλίνει, δηλαδή είναι στραμμένο σε άλλη κατεύθυνση. Η παρέκκλιση μπορεί να είναι προς τα μέσα (εσωτροπία/συγκλίνων στραβισμός), προς τα έξω (εξωτροπία/αποκλίνων στραβισμός), προς τα πάνω (ανωτροπία) ή προς τα κάτω (υποτροπία).
Ο στραβισμός μπορεί να είναι συνεχής ή διαλείπων. Στην περίπτωση αυτή εμφανίζεται περιστασιακά και κυρίως όταν το παιδί είναι αφηρημένο ή κουρασμένο.
Επιπλέον, η παρέκκλιση μπορεί να αφορά πάντα το ίδιο μάτι (ετερόπλευρος στραβισμός) ή να εμφανίζεται εναλλακτικά πότε στο ένα και πότε στο άλλο (επαλλάσων στραβισμός).
Η συχνότητα του στραβισμού στο γενικό πληθυσμό ανέρχεται στο 4%.
Ποια είναι τα συμπτώματα του στραβισμού.
Το πρωταρχικό σημείο που ανησυχεί ασθενείς και γονείς είναι το αισθητικό πρόβλημα, το οποίο εξαρτάται από τη γωνία (μέγεθος) του στραβισμού και μπορεί να ποικίλλει από ελάχιστη ως σημαντική.
Εκτός όμως του κοσμητικού προβλήματος που προκαλεί, ο στραβισμός έχει συνέπειες στην όραση και οδηγεί σταδιακά σε μείωση της οπτικής οξύτητας.
Γράψτε τις Ερωτήσεις σας:
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται αμβλυωπία κατά την οποία το μάτι χάνει την δυνατότητα να διακρίνει καθαρά και καθίσταται τελικά άχρηστο (τεμπέλικο μάτι).
Η αμβλυωπία εμφανίζεται κυρίως σε περιπτώσεις ετερόπλευρου συγκλίνοντος στραβισμού και όχι όταν η παρέκκλιση εμφανίζεται εναλλακτικά και στα δύο μάτια, όπως στην περίπτωση διαλείπουσας εξωτροπίας.
Ο στραβισμός προσβάλλει επιπλέον τη διόφθαλμη όραση, δηλαδή τη δυνατότητα του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται ταυτόχρονα την εικόνα που δέχεται από κάθε μάτι. Αυτό συμβαίνει όταν ο στραβισμός εμφανίζεται πριν την ηλικία των 7 ετών. Ο εγκέφαλος μαθαίνει και αγνοεί την εικόνα που λαμβάνει από το μάτι που παρεκκλίνει και αυτό οδηγεί σε απώλεια της τρισδιάστατης όρασης του παιδιού, δηλαδή της ικανότητας να αντιλαμβάνεται τη διάσταση του βάθους.
Αντίθετα σε περιπτώσεις που ο στραβισμός εμφανίζεται σε μεγαλύτερα παιδιά και σε ενήλικες, ο εγκέφαλος δεν έχει τη δυνατότητα τα απωθεί το είδωλο του παρεκκλίνοντος ματιού και αυτό εκδηλώνεται ως διπλωπία, οι ασθενείς δηλαδή βλέπουν διπλά.
Η απώθηση της εικόνας από τον εγκέφαλο κατά την πρώιμη φάση της ζωής είναι και η αιτία που ο κίνδυνος αμβλυωπίας είναι υπαρκτός μόνο στον παιδικό στραβισμό και όχι όταν η έναρξη γίνεται σε μεγαλύτερη ηλικία ή κατά την ενήλικη ζωή.
Στραβισμοί μικρού μεγέθους μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα στο διάβασμα, όπως κεφαλαλγία ή θολή όραση.
Αυτό συμβαίνει κυρίως σε περιπτώσεις αποκλίνοντος στραβισμού λόγω της προσπάθειας του εγκεφάλου να κρατήσει τα δύο μάτια ευθυγραμμισμένα. Σε στραβισμούς μεγάλης γωνίας ο εγκέφαλος παραιτείται από αυτή την προσπάθεια και οι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται συμπτώματα.
Ποια είναι τα κυριότερα αίτια του στραβισμού σε παιδιά και ενήλικες .
Κάθε μάτι διαθέτει 6 εξωτερικούς μύς (εξωφθάλμιοι) οι οποίοι ελέγχουν τη θέση και την κινητικότητά του και συνεργάζονται αρμονικά με τους μύς του άλλου ματιού με εντολή που δέχονται μέσω νεύρων από τον εγκέφαλο ώστε οι άξονες της όρασης να διατηρούνται ευθυγραμμισμένοι.
Κάθε διαταραχή των μυών ή των νεύρων ή των κέντρων αυτών που βρίσκονται στον εγκέφαλο και ελέγχουν τη διόφθαλμη όραση μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση στραβισμού.
Η πιο συχνή αιτία στραβισμού της παιδικής ηλικίας είναι τα διαθλαστικά σφάλματα με κυριότερο την υψηλή υπερμετρωπία.
Η προσπάθεια του παιδιού να αντιρροπήσει τη διαθλαστική ανωμαλία προκαλεί αυξημένη σύγκλιση και στροφή του ματιού προς τα μέσα.
Σημαντικό, επίσης, ρόλο παίζουν η κληρονομικότητα και η προωρότητα.
Σπανιότερα, ο στραβισμός της παιδι-κής ηλικίας μπορεί να οφείλεται σε άλλα παθολογικά αίτια του οφθαλμού ή σε νευρολογικές παθήσεις.
Αντίθετα, τα αίτια διαφέρουν όταν ο στραβισμός εμφανίζεται κατά την ενήλικη ζωή.
Στην περίπτωση αυτή κυριότερες αιτίες είναι νευροφθαλμολογικές και εγκεφαλικές παθήσεις, τα συστηματικά νοσήματα, όπως θυροειδοπάθειες και ο διαβήτης καθώς και τραύματα εγκεφάλου και οφθαλμικού κόγχου.