top of page

Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Παιδοφθαλμίατρος > Συχνές ερωτήσεις > Για την εξέταση

Συχνές ερωτήσεις για την εξέταση

 • Ανησυχώ για τις σταγόνες διαστολής της κόρης. Είναι πραγματικά απαραίτητες για το παιδί μου, είναι ασφαλείς;"
  Οι διασταλτικές σταγόνες χρησιμοποιούνται από τους οφθαλμίατρους εδώ και πολλά χρόνια. Με την εξαίρεση κάποιας ασυνήθιστης και απρόβλεπτης παρενέργειας ή αλλεργίας σε φάρμακα, είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικά ασφαλείς όταν χορηγούνται σωστά. Σπάνια, πολύ μικρά παιδιά μπορεί να έχουν μία αίσθηση θερμότητας και ερυθρότητας του προσώπου. Αυτό δεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία και συνήθως φεύγει γρήγορα. Για πολλά παιδιά, οι διασταλτικές σταγόνες είναι το λιγότερο αγαπημένο μέρος της οφθαλμολογικής εξέτασης. Για όσο διάστημα οι κόρες των ματιών είναι διεσταλμένες θα υπάρχει μία ευαισθησία στα έντονα φώτα, ωστόσο το φως δεν προκαλεί κάποια βλάβη στους οφθαλμούς. Σε έντονη ευαισθησία συνιστάται η χρήση γυαλιών ηλίου ή παραμονή σε σκιερό χώρο μέχρι να υποχωρήσει η επίδραση των σταγόνων. Επιπλέον, οι σταγόνες προκαλούν προσωρινή και ήπια θόλωση της όρασης σε κοντινή εργασία. Είναι προτιμότερο το παιδί να προγραμματίσει να αποφύγει να κάνει στενή εργασία, όπως η χρήση υπολογιστή ή η ανάγνωση έως ότου το φάρμακο υποχωρήσει. Μπορεί πιθανότατα να επιστρέψει στο σχολείο αμέσως μετά την εξέταση των ματιών. Θα είναι σε θέση να ακούει και να συμμετέχει στην τάξη, αλλά μπορεί να έχει δυσκολίες στην ανάγνωση βιβλίων.
 • Σε πόση ώρα ξεκινά η επίδραση των σταγόνων και πότε υποχωρεί η δράση τους;
  Ο μυς εστίασης των ματιών είναι πολύ πιο δυνατός στα παιδιά από ό, τι στους ενήλικες. Κατά συνέπεια, οι σταγόνες που χρησιμοποιούνται στα παιδιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να δράσουν. Η σωστή διαστολή ενός μικρού παιδιού που έχει στραβισμό απαιτεί περίπου 40 λεπτά και συνήθως διαρκεί περίπου 24 ώρες. Σε μεγαλύτερα παιδιά και σε εφήβους, η διαστολή μπορεί συχνά να επιτευχθεί με μια σταγόνα βραχύτερης δράσης που λειτουργεί σε 20 λεπτά και μπορεί να υποχωρήσει σε μερικές ώρες. Είναι ενδιαφέρον ότι ο χρόνος που χρειάζεται για να τεθεί σε ισχύ η διαστολή και η ταχύτητα με την οποία εξαντλείται σχετίζεται με το χρώμα των ματιών. Οι άνθρωποι με σκούρα καστανά μάτια διαστέλλονται πιο αργά και παραμένουν διασταλμένοι για περισσότερο χρόνο. Εάν το παιδί σας είναι πολύ μικρό ή δεν διαστέλλεται καλά (συνήθως επειδή έχει σκούρο καφέ χρώμα στα μάτια), τότε είναι πιθανή η ενστάλλαξη επιπλέων σταγόνων ή η χρήση ενός ισχυρότερου διασταλτικού κολλυρίου (ατροπίνη) για κάποιες ημέρες στη σειρά. Αυτό επιτρέπει την πιο πλήρη χαλάρωση του μυός εστίασης ενός παιδιού του οποίου τα μάτια δεν διαστέλλονται επαρκώς στο ιατρείο.
 • Το παιδί είναι αρκετά μεγάλο και μπορεί να απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με το αν διαφορετικοί φακοί βελτιώνουν την όρασή του. Είναι απαραίτητη η διαστολή της κόρης για τη μέτρηση του διαθλαστικού σφάλματος;
  Ναι, είναι απαραίτητη. Τα περισσότερα παιδιά (και κυρίως εκείνα με στραβισμό) δεν έχουν τη δυνατότητα να χαλαρώσουν τους μυς εστίασης στα μάτια τους ενώ υποβάλλονται στην εξέταση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ανακριβή εκτίμηση του διαθλαστικού σφάλματος. Επιπλέον, οι σταγόνες διαστολής της κόρης επιτρέπουν την προσεκτική εξέταση του εσωτερικού των ματιών τους. Για αυτούς τους λόγους η διαστολή της κόρης είναι απαραίτητη ως μέρος μιας πλήρους οφθαλμολογικής εξέτασης.
 • Το παιδί μου είναι 6 μηνών και βλέπω ότι το αριστερό του μάτι αλληθωρίζει. Μου είπαν ότι είναι πολύ μικρό για να εξεταστεί και ότι πρέπει να ελεγχθεί μέσα σε περίπου ένα χρόνο. Είναι σωστή αυτή η συμβουλή;
  Όχι, δεν είναι σωστή. Κάθε παιδί οποιασδήποτε ηλικίας, ακόμη και νεογέννητο, δύναται να υποβληθεί σε λεπτομερή οφθαλμολογική εξέταση. Η οφθαλμολογική εξέταση είναι δυνατή και επιβάλλεται κάθε στιγμή που κάποιο πρόβλημα ανακύπτει ανεξαρτήτως ηλικίας του παιδιού.
 • Το παιδί μου έχει στραβισμό. Πόσο συχνά θα πρέπει να διαστέλλονται τα μάτια του;
  Γενικά, ένα παιδί με στραβισμό θα χρειαστεί να διενεργήσει μια εξέταση διαστολής οφθαλμού περίπου μία φορά το χρόνο. Ο κύριος σκοπός της διαστολής είναι να καθοριστεί εάν χρειάζονται γυαλιά και, αν ναι, η ακριβής συνταγή τους. Η συνταγή των γυαλιών θα πρέπει να επανεκτιμάται κάθε χρόνο.
 • Δεν θέλω να περιμένω 40 λεπτά στο γραφείο του γιατρού μέχρι να δράσουν οι σταγόνες. Μπορώ να βάλω τις σταγόνες στο σπίτι 40 λεπτά πριν από την ετήσια οφθαλμολογική εξέταση;
  Γενικά, όχι. Πολλές από τις πτυχές της οφθαλμολογικής εξέτασης (π.χ εξέταση της όρασης, αξιολόγηση της ισορροπίας των οφθαλμικών μυών και έλεγχος της λειτουργίας της κόρης κλπ), πρέπει να πραγματοποιούνται πριν από τη διαστολή των ματιών του παιδιού σας. Συνεπώς, ο γιατρός θα πρέπει να εξετάσει το παιδί σας προτού τα μάτια του έχουν διασταλλεί.
bottom of page