Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Παιδοφθαλμίατρος > Συχνές ερωτήσεις > Για τον στραβισμό

Συχνές ερωτήσεις για τον στραβισμό

Το μάτι του παιδιού μου αλληθωρίζει περιστασιακά. Τι βλέπει όταν συμβαίνει αυτό;


Εάν το πρόβλημα είναι πρόσφατης έναρξης, μπορεί να δει διπλά. Συχνά αυτό αντισταθμίζεται κλείνοντας το ένα μάτι για να εξαλειφθεί η ενοχλητική δεύτερη εικόνα. Εναλλακτικά μπορεί να καταστείλει (ή να απενεργοποιήσει) τη δεύτερη εικόνα. Στα παιδιά, η δυνατότητα καταστολής αντί της διπλής όρασης μπορεί να είναι παρούσα ήδη από την έναρξη του στραβισμού. Μερικές φορές η καταστολή χρειάζεται εβδομάδες έως και μήνες μέχρι να αναπτυχθεί με αποτέλεσμα το παιδί να βλέπει διπλά όλο αυτό το διάστημα. Όσο μεγαλύτερο είναι το παιδί, τόσο περισσότερο χρειάζεται για να αναπτυχθεί η καταστολή και να αντικαταστήσει τη διπλή όραση (διπλωπία). Εάν ο στραβισμός εμφανιστεί μετά την ηλικία 9 ή 10 ετών, ο εγκέφαλος του παιδιού μπορεί να μην έχει πλέον την ευελιξία να μαθαίνει να καταστέλλει με αποτέλεσμα η διπλωπία να είναι συνεχής.
Μόνο το ένα μάτι του παιδιού μου γυρίζει προς τα μέσα, προς τη μύτη. Δεν στραβίζουν και τα δύο την ίδια στιγμή. Έχει στραβισμό;


Συνήθως όταν ένα παιδί έχει στραβισμό, μόνο ένα μάτι αποκλίνει κάθε φορά. Σε μερικά παιδιά είναι πάντα το ίδιο μάτι, και σε άλλα το πρόβλημα μπορεί να εναλλάσσεται μεταξύ των δύο ματιών. Το παιδί σας έχει στραβισμό.
Ο στραβισμός εμφανίζεται σε όλα τα μωρά;


Μερικά μωρά δίνουν την εικόνα στραβισμού λόγω της δομής του προσώπου τους (ψευδοστραβισμός). Η κατάσταση αυτή βελτιώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει με την ωρίμανση του προσωπικου κρανίου. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι αν τα μάτια ενός μωρού στραβίζουν πραγματικά τότε σχεδόν ποτέ δεν ξεπερνιέται το πρόβλημα από μόνο του.
Που οφείλεται ο στραβισμός;


Η πιο συνηθισμένη αιτία είναι η κληρονομικότητα. Αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα "τρέχει στην οικογένεια" και κληρονομείται. Στα περίπου μισά παιδιά με στραβισμό, ένα παρόμοιο πρόβλημα υπάρχει στα αδέλφια, τους γονείς ή τους παππούδες. Μερικές φορές ένα παιδί μπορεί να κληρονομήσει ορισμένους παράγοντες από τους γονείς του που μπορεί να οδηγήσουν σε στραβισμό, ακόμη και αν και οι δύο γονείς έχουν κανονικά μάτια.

Είναι συνηθισμένο να εμφανίζεται στραβισμός σε παιδιά που έχουν νευρολογικές ανωμαλίες. Ομοίως, ορισμένες ασθένειες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όπως η ιλαρά, η λήψη ορισμένων φαρμάκων ή η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επηρεάσουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο στραβισμός δεν εμφανίζεται ως μεμονωμένη ανωμαλία αλλά συνοδεύεται από άλλα σημάδια εγκεφαλικής δυσλειτουργίας.

Στις μισές περιπτώσεις όπου ο στραβισμός δεν είναι κληρονομικός δεν υπάρχει συγκεκριμμένος λόγος που να εξηγεί την εμφάνισή του.
Το μάτι του μωρού μου αληθωρίζει. Ποια είναι η πιθανότητα να έχει κάποιο είδος όγκου;


Ευτυχώς, οι όγκοι του εγκεφάλου και του οφθαλμού πολύ σπάνια είναι η αιτία των προβλημάτων στραβισμού στα παιδιά. Παρόλο που η πιθανότητα ενός όγκου είναι μικρή, όλα τα παιδιά με στραβισμό ή τεμπέλικο μάτι θα πρέπει να εξεταστούν από παιδοφθαλμίατρο για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει συγκεκριμένη ιατρική αιτία για το πρόβλημα των οφθαλμών.
Είναι σφάλμα δικό μας (των γονιών) ότι τα μάτια του παιδιού μας αληθωρίζουν και υπάρχει κάτι που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε;


Στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η απάντηση στις ερωτήσεις αυτές είναι "όχι!"
Σε ποια ηλικία εμφανίζεται συνήθως ο στραβισμός;


Κατά προσέγγιση στο ένα τέταρτο των παιδιών με συγκλίνοντα στραβισμό, το πρόβλημα εμφανίζεται κατά τη γέννηση ή περίπου στην ηλικία των έξι μηνών.

Στο υπόλοιπο 75% των περιπτώσεων, το πρόβλημα αναπτύσσεται συνήθως μεταξύ της ηλικίας των 2 και 4 ετών.

Σε αυτή την ηλικία το παιδί έχει ισχυρότερη ικανότητα εστίασης και αρχίζει να εμφανίζει αυξημένο οπτικό ενδιαφέρον έτσι ώστε να αρχίζει να εστιάζει προσεκτικά σε αντικείμενα που βρίσκονται σε διαφορετικές αποστάσεις. Η αύξηση της οπτικής εστίασης μπορεί να προκαλέσει τη σύγκλιση των ματιών ιδιαίτερα όταν ένα παιδί έχει υπερμετρωπία.

Συνήθως, ο συγκλίνων στραβισμός είναι πιο αισθητός όταν το παιδί κοιτάζει κάτι σε κοντινή απόσταση (όπως βιβλία ζωγραφικής, παιχνίδια που κρατούνται στο χέρι του κλπ.) ακριβώς επειδή απαιτείται περισσότερη εστίαση των ματιών για την προσήλωση σε κοντινό στόχο.

Ο αποκλίνων στραβισμός συνήθως αρχίζει μεταξύ ηλικίας 2 και 5 ετών και συνήθως εμφανίζεται περιστασιακά, όταν το παιδί είναι κουρασμένο, αφηρημένο ή άρρωστο.

Είναι πιο εμφανής όταν το παιδί κοιτάζει σε μεγάλη απόσταση και δεν φαίνεται τόσο σε κοντινή προσήλωση.
Είμαι ενήλικας με στραβισμό. Μου είπαν ότι η επέμβαση για τη διόρθωσή του θα γίνει μόνο για αισθητικούς λόγους και ότι δεν έχω πιθανότητες να αποκτήσω στερεοσκοπική όραση μετεγχειρητικά.


Στις περισσότερες περιπτώσεις, ενήλικες με μακροχρόνιο στραβισμό έχουν εξαιρετική πιθανότητα να επιτύχουν κάποια βελτίωση στη διοφθαλμη λειτουργία τους με την επέμβαση.

Ακόμη και αν η επέμβαση δεν οδηγήσει σε απόλυτα φυσιολογική διόφθαλμη ή στερεοσκοπική όραση, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει κάποιο όφελος λειτουργικό.
Ο γιος μου ηλικίας 6 μηνών έχει παιδική εσωτροπία και αρχικά μόνο το δεξί του μάτι
στράβιζε. Έχουμε καλύψει το "καλό" αριστερό μάτι του για να ενισχύσουμε το δεξί. Τώρα στραβίζει και το καλό αριστερό μάτι του. Έχουμε κάνει κάτι κακό;


Οχι! Ο στόχος της θεραπείας είναι το παιδί σας να βλέπει εξίσου καλά από το κάθε
μάτι. Θα πρέπει ο στραβισμός να εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα και στα δύο μάτια, δηλαδή το μισό του χρόνου στο δεξιό μάτι και υπόλοιπο μισό του χρόνου στο αριστερό. Όταν συμβεί αυτό, το παιδί θα είναι εξίσου ευχαριστημένο να βλέπει με το δεξί του μάτι όπως και με το αριστερό του.
Το παιδί μου ηλικίας 5 μηνών έχει σημαντικό στραβισμό στο ένα μάτι του. Ποια είναι η πιθανότητα να το ξεπεράσει από μόνο του; Πότε πρέπει να εξεταστεί από οφθαλμίατρο;


Έχει αποδειχθεί ότι εάν ένα παιδί έχει σημαντικό στραβισμό στην ηλικία των 5-6 μηνών, δεν υπάρχει σχεδόν καμία πιθανότητα το πρόβλημα να εξαφανιστεί μόνο του. Επιπλέον, το παιδί σας πρέπει να εξεταστεί για να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχει άλλη σοβαρή ασθένεια που να προκαλεί το στραβισμό. Αυτή είναι η ώρα να επισκεφτείτε έναν ειδικό παιδοφθαλμίατρο. Δεν πρέπει να καθυστερήσει η θεραπεία.