Πρόκειται για μία συγγενής και κληρονομούμενη πάθηση που χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή χρωστικής (μελανίνης) η οποία συντελείται στο σώμα πριν τη γέννηση.
Η κατάσταση μπορεί να αφορά ολόκληρο το σώμα (Οφθαλμοδερματικός Αλφισμός) ή μόνο τα μάτια (Οφθαλμικός).
Στην πρώτη περίπτωση παρατηρείται αποχρωματισμός του δέρματος και των μαλλιών ενώ στη δεύτερη η έλλειψη μελανίνης αφορά μόνο τους ιστούς του οφθαλμού.
Και οι δύο τύποι αλφισμού έχουν ως συνέπεια τη μείωση της κοντινής και μακρινής οπτικής οξύτητας.
Ποιες είναι οι συνέπειες στην όραση
• ‘Εντονη ευαισθησία στο φως και στις αντανακλάσεις (φωτοφοβία).
Για την αντιμετώπιση του συμπτώματος συνιστάται η χρήση φωτοχρωμικών γυαλιών με χαμηλή διαπερατότητα φωτός. Επιπλέον, προτείνεται η συνεχής χρήση καπέλου με γείσο ή τύπου λεγεωνάριου.
• Διαθλαστικά σφάλματα, συχνότερα μυωπία και αστιγματισμός. Η χρωματική αντίληψη είναι φυσιολογική.
Συνιστάται η διόρθωση του διαθλαστικού σφάλματος και η συνεχής χρήση των γυαλιών.
• Νυσταγμός (ακούσιες ρυθμικές κινήσεις των οφθαλμών) λόγω ατελούς ανάπτυξης της ωχράς κηλίδας.
Ο παιδοφθαλμίατρος θα υποδείξει τρόπους αντιμετώπισης.
• Δυσκολία στον εντοπισμό και την παρακολούθηση οπτικών στόχων
Συνιστάται η χρήση βοηθημάτων χαμηλής όρασης, όπως επίσης και η χρήση βάσης στήριξης του βιβλίου για τη διευκόλυνση της κοντινής δραστηριότητας. Ο παιδοφθαλμίατρος θα υποδείξει το κατάλληλο βοήθημα ανάλογα την ηλικία του παιδιού.
Σε κάθε περίπτωση απαιτείται εξέταση από ειδικό Παιδοφθαλμίατρο ο οποίος θα υποδείξει τους κατάλληλους τρόπους αντιμετώπισης και κατευθυντήριες οδηγίες με σκοπό τη διευκόλυνση της καθημερινής δραστηριότητας.
Επιπλέον, είναι καθοριστικής σημασίας η συνεργασία μεταξύ ιατρού και δασκάλου για τη βελτίωση της εκπαιδευτικής δραστηριότητας και της σχολικής επίδοσης του παιδιού.
Comments