Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Παιδοφθαλμίατρος > Συχνές ερωτήσεις > Για τον στραβισμό

Συχνές ερωτήσεις για τη Χειρουργική Διόρθωση του Στραβισμού

Γράψτε τις Ερωτήσεις σας:

Η χειρουργική επέμβαση του στραβισμού απαιτεί τη μετακίνηση/απομάκρυνση του ματιού από τη θέση του;


Το μάτι δεν μετακινείται ποτέ από τη φυσιολογική του θέση εντός του οφθαλμικού κόγχου.
Η χειρουργική επέμβαση στραβισμού πραγματοποιείται με λέιζερ;


Αν και τα λέιζερ χρησιμοποιούνται αρκετά εκτεταμένα σε άλλους τύπους χειρουργικής επέμβασης των ματιών, δεν χρησιμοποιούνται και δεν έχουν κανένα όφελος στη χειρουργική του στραβισμού.
Η κόρη μου έχει εξωτροπία/αποκλίνοντα στραβισμό. Όταν με κοιτάζει, βλέπω μόνο το αριστερό μάτι να αποκλίνει, ενώ δεν παρουσιάζει κανένα πρόβλημα με το δεξί. Ο γιατρός θέλει να κάνει χειρουργική επέμβαση και στα δύο μάτια. Γιατί;


Το αριστερό μάτι της κόρης σας στραβίζει γιατί προφανώς η ίδια επιλέγει να κοιτά χρησιμοποιώντας το δεξί. Αν την αναγκάσετε να κοιτάξει με το αριστερό κλείνοντας το δεξί της μάτι, τότε θα δείτε ότι και το δεξί αποκλίνει. Κατά συνέπεια και τα δύο μάτια αποκλίνουν, οπότε η άποψη να χειρουργηθούν και τα δύο φαίνεται λογική.
Πριν από χρόνια είχα εγχείρηση στο αριστερό μου μάτι για εξωτροπία. Το πρόβλημα έχει επιστρέψει και ξαναεμφανίζω εξωτροπία στο αριστερό. Ο γιατρός μου θέλει να χειρουργήσει μόνο το δεξιό μου μάτι. Γιατί να γίνει αυτό όταν δεν υπάρχει πρόβλημα στο δεξιό;


Υπάρχει ένα ανώτατο όριο για το οποίο μπορούν να χειρουργηθούν οι οφθαλμικοί μυς για τη διόρθωση του στραβισμού. Προφανώς η προηγούμενη επέμβαση στο δεξιό σας μάτι ήταν στο ανώτατο αυτό όριο. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει άλλη δυνατότητα παρέμβασης στο συγκεκριμένο μάτι, οπότε επέμβαση θα πρέπει να γίνει στο αριστερό. Το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο δεδομένου ότι τα μάτια λειτουργούν μαζί σαν ομάδα.
Έκανα χειρουργική επέμβαση στραβισμού πριν από πολλά χρόνια ως παιδί. Τα αρχεία από τη χειρουργική επέμβαση δεν είναι πλέον διαθέσιμα. Χρειάζομαι ξανά χειρουργική διόρθωση του στραβισμού. Ο γιατρός μου λέει ότι θα αποφασίσει ποια συγκεκριμένη χειρουργική επέμβαση θα εκτελέσει (και μάλιστα ποια μάτια ή μυς) κατά τη στιγμή της χειρουργικής επέμβασης. Με ανησυχεί ότι δεν έχει σαφές σχέδιο στο μυαλό. Πρέπει να ανησυχώ;


Όταν ένας ασθενής κοιμάται (κάτω από την αναισθησία), ο χειρουργός μπορεί να αισθανθεί την τάση στους μυς, με τρόπο που δεν μπορεί να γίνει τόσο εύκολα ή ανώδυνα στο γραφείο, ενώ ο ασθενής είναι ξύπνιος. Την στιγμή του χειρουργείου, ο χειρουργός μπορεί να εξετάσει τους μύες για να διαπιστώσει αν προηγουμένως είχαν χειρουργηθεί και σε ποιο σημείο είχαν τοποθετηθεί ώστε να αποφασίσει το πλάνο της επέμβασης.
Ποια είναι η πιθανότητα το παιδί μου να χρειαστεί περισσότερες από μία επεμβάσεις για τη διόρθωση του στραβισμού;


Δεν υπάρχει συγκεκριμένη απάντηση στο ερώτημα, διότι η πιθανότητα νέας επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο στραβισμού που έχει το παιδί σας, την ηλικία του, αν η απόκλιση είναι σταθερή και αν ναι, για πόσο καιρό παραμένει σταθερή. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο παίζει και η όραση του κάθε ματιού (όσο καλύτερη τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα). Ανάλογα με την περίπτωση, η ανάγκη για πρόσθετη χειρουργική επέμβαση μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 15% και 35%.
Εάν το παιδί μου χρειάζεται πρόσθετη χειρουργική επέμβαση, πότε θα πρέπει να γίνει;


Αυτό ποικίλει ανά περίπτωση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, εάν τα αποτελέσματα από την πρώτη επέμβαση δεν είναι σαφώς ικανοποιητικά και τα μη χειρουργικά μέσα (γυαλιά, κλείσιμο, φάρμακα) δεν βελτιώνουν τα αποτελέσματα, μπορεί να χρειαστεί επιπλέον χειρουργική επέμβαση σε μόλις 6-8 εβδομάδες από την πρώτη. Εναλλακτικά, τα μάτια του μπορεί να είναι σε ευθεία θέση για χρόνια μετά τη χειρουργική επέμβαση και ο στραβισμός να εμφανιστεί πολύ αργότερα στη ζωή. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη χειρουργική επέμβαση όταν το πρόβλημα επανέλθει.
Εάν η επέμβαση δεν είναι 100% εγγυημένη, γιατί να γίνει;


Ακριβώς επειδή κάποιες φορές απαιτούνται περισσότερες από μία επεμβάσεις για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, αυτό δεν αποτελεί λόγο ώστε ένα παιδί ή ενήλικας να μην επωφεληθεί από μία σωστή ευθυγράμμιση των ματιών που θα βοηθήσει την τρισδιάστατη όραση, τη γενικότερη διόφθαλμη λειτουργία και το αισθητικό/κοσμητικό πρόβλημα που προκαλεί ο στραβισμός.
Η κόρη μου χρειάζεται ισχυρά γυαλιά υπερμετρωπίας. Η χειρουργική επέμβαση του στραβισμού θα βελτιώσει την υπεμετρωπία;


Όχι. Αν και μερικές φορές η χειρουργική επέμβαση στραβισμού μπορεί να οδηγήσει σε μια μικρή αλλαγή στη συνταγή γυαλιών, το παιδί σας θα εξακολουθεί να χρειάζεται γυαλιά μετά τη χειρουργική επέμβαση.
Η επέμβαση του στραβισμού γίνεται μόνο για αισθητικούς λόγους;


Όχι! Στις περισσότερες περιπτώσεις βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι βλέπουν, βελτιώνοντας την ικανότητα ταύτισης. Οι περισσότεροι άνθρωποι με εσωτροπία θα έχουν μια βελτίωση στο περιφερικό οπτικό πεδίο μετά από χειρουργική επέμβαση. Πολλοί άνθρωποι θα αναπτύξουν περιφερική ταύτιση ανεξάρτητα από την ηλικία τους κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης και θα έχουν την επίγνωση ότι "βλέπουν με τα δύο μάτια μαζί" αφού τα μάτια τους θα είναι ευθυγραμμισμένα. Πολλοί ασθενείς, ακόμη και ενήλικες, θα παρουσιάσουν βελτιωμένη στερεοσκοπική/τρισδιάστατη όραση.
Είναι επώδυνη η επέμβαση;


Το κύριο σύμπτωμα είναι κυρίως μία αίσθηση ξένου σώματος. Τα περισσότερα παιδιά δεν χρειάζονται φάρμακα για τον πόνο μετά τη χειρουργική επέμβαση στραβισμού. Για όσους χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή, συνήθως αυτή περιορίζεται σε από του στόματος αναλγητικά για σύντομο χρόνο.

Μείνετε συντονισμένοι

Γραφτείτε στο newsletter μας και μάθετε τα νέα και τις εξελίξεις της παιδοφθαλμολογίας

παιδοφθαλμίατρος, στραβισμος, στραβισμός, stravismos, παιδοφθαλμιατρος, παιδοοφθαλμίατρος ιωάννινα, οφθαλμιατρος αθηνα, οφθαλμιατροσ για παιδια, οφθαλμιατρος γιαννενα, οφθαλμιατρος πατρα, θεραπεια στραβισμου, Μελέτη στραβισμού, Αντιμετώπιση Διπλωπίας, Χειρουργική Στραβισμού, Δακρύρροια στα παιδιά, Αμφιβληστροειδοπάθεια Προωρότητας, διαλείπον στραβισμός, εσωτροπία, συγκλίνων στραβισμός, εξωτροπία, αποκλίνων στραβισμός, ανωτροπία, υποτροπία, strabismus

Ευάγγελος Δρίμτζιας MD, PhD, FRCOph

Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος

  • Εξειδικευμένος στο Στραβισμό Παίδων & Ενηλίκων, Νευροφθαλμολογία

  • Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

  • Consultant Paediatric Ophthalmologist

  • St James University Hospital, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Leeds, UK

  • Επ.Καθηγητής Οφθαλμολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Leeds, UK

Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Πα

Ιατρεία

Χαριλάου Τρικούπη 39, 3ος όροφος
Ιωάννινα τκ 45332
Τηλ. 2651 034343
Οφθαλμολογική Μονάδα 
EYE DAY CLINIC
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 64
Αθήνα τκ 11528
Τηλ. Κέντρο 210 7295000

Επικοινωνία

Τηλ. Ιατρού:  6972 661 891
Mobile App

© 2021  by  Evangelos Drimtzias ® , Ophthalmologist - Paediatric Neuro-Ophthalmologist - Strabismologist

~ St James University Hospital  ~ Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Leeds UK

~ Ophthalmology Clinic - Ioannina - Greece //  Medical Design MS