top of page
Αναζήτηση
  • Εικόνα συγγραφέαDr. Evaggelos Dritzias

Τι είναι η βλεφαρίτιδα;


Τι είναι η βλεφαρίτιδα;

Η βλεφαρίτιδα είναι μια κοινή πάθηση που προκαλεί φλεγμονή (ερεθισμός) των βλεφάρων, οδηγώντας σε ερυθρότητα των οφθαλμών, ευαισθησία, πόνο και σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργία κρούστας στη ρίζα των βλεφαρίδων.

Είναι εξαιρετικά συχνή πάθηση, ανταποκρίνεται καλά στην απλή θεραπεία και για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι επιβλαβής.


Τι προκαλεί τη βλεφαρίτιδα;

Δεν υπάρχει άμεση αιτία βλεφαρίτιδας, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα που έχουν δερματικές παθήσεις όπως έκζεμα και ακμή και σε άτομα με αλλεργικές ασθένειες όπως το άσθμα. Τα βλέφαρα περιέχουν μικροσκοπικούς αδένες που παράγουν μία ελαιώδη ουσία η οποία συμμετέχει στη δημιουργία του δακρυϊκού φιλμ διατηρώντας τα μάτια υγρά.

Στη βλεφαρίτιδα, οι αδένες αυτοί αποφράσσονται, με αποτέλεσμα τον ερεθισμό και το οίδημα (πρήξιμο) των βλεφάρων, την ερυθρότητα, ευαισθησία και ξηρότητα των ματιών. Θεωρείται ότι σε μερικούς ανθρώπους, η βλεφαρίτιδα προκαλείται εν μέρει από ευαισθησία στα βακτήρια (σταφυλόκοκκος) που φυσιολογικά ζουν στο δέρμα.


Θεραπεία με υγιεινή των βλεφάρων

Η πιο σημαντική θεραπεία είναι η καλή φροντίδα των ματιών, γνωστή ως "υγιεινή των βλεφάρων" η οποία θα πρέπει να επαναλαμβάνεται δύο φορές ημερησίως με καθαρά χέρια.

Θεραπεία με υγιεινή των βλεφάρων

Η θεραπεία θα πρέπει να συνεχίζεται ακόμη και όταν τα συμπτώματα έχουν υποχωρήσει, ώστε να μειωθεί η σοβαρότητα και η συχνότητα των υποτροπών. Στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργίας των αδένων της περιοχής και η παραγωγή ικανής ποσότητας της ελαιώδους ουσίας για την σωστή ενυδάτωση των οφθαλμών και τη μείωση της φλεγμονής. Αυτό επιτυγχάνεται με το μασάζ/μαλάκωμα των αδένων και την απεμπλοκή τους καθώς και την αφαίρεση τυχόν εκκρίσεων ή περίσσειας βακτηριδίων.


Πιθανές επιπλοκές

Η απόφραξη των αδένων μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία κύστης (χαλάζιο), η οποία προκαλεί ανώδυνο πρήξιμο στο βλέφαρο.

Ο μπλοκαρισμένος αδένας δύναται να επιμολυνθεί με αποτέλεσμα την ερυθρότητα και την ευαισθησία/πόνο των βλεφάρων.


Λιγότερο συχνά, η βλεφαρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές / βλάβες του πρόσθιου ημιμορίου οφθαλμού (κερατοειδής χιτώνας). Αυτό απαιτεί εφαρμογή εντατικότερης θεραπείας.

339 Προβολές

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
bottom of page