Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Οφθαλμίατρος - Παιδοφθαλμίατρος > Παιδοφθαλμολογικός Έλεγχος

Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD - Παιδοφθαλμολογικός Έλεγχος

Πώς γίνεται η παιδοφθαλμολογική εξέταση.

Μία πλήρης παιδοφθαλμολογική εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει έλεγχο της μακρινής και κοντινής όρασης, της διόφθαλμης λειτουργίας, δηλαδή της δυνατότητας του εγκεφάλου να αντιλαμβάνεται ταυτόχρονα την εικόνα που δέχεται από κάθε μάτι, της στερεοσκοπικής όρασης καθώς και της οφθαλμοκινητικότητας που είναι κρίσιμες για την ανάπτυξη των μαθησιακών ικανοτήτων του παιδιού.

Επιπλέον, η εξέταση θα πρέπει να περιλαμβάνει χρήση σταγόνων κατά την οποία ο παιδοφθαλμίατρος προσδιορίζει με ειδική τεχνική που ονομάζεται σκιασκοπία (και όχι με χρήση διαθλασίμετρων), την παρουσία διαθλαστικών προβλημάτων, όπως υπερμετρωπίας, μυωπίας και αστιγματισμού. 

Το 75% των παιδιών μικρής ηλικίας εμφανίζουν φυσιολογικά υπερμετρωπία η οποία μειώνεται με την πάροδο του χρόνου. Κατά συνέπεια η ανίχνευση υπερμετρωπίας κατά την εξέταση δεν θα πρέπει να ανησυχεί τους γονείς δεδομένου ότι αυτή είναι το πιο συχνό διαθλαστικό σφάλμα που αναμένεται σε νεαρή ηλικία. 

Συνταγογράφηση γυαλιών χρειάζεται μόνο όταν η υπερμετρωπία υπερβαίνει το βαθμό που δικαιολογείται για την ηλικία του παιδιού.
Η μυωπία έχει την τάση να εμφανίζεται μετά την ηλικία των 8 ετών και κατά τη διάρκεια της εφηβείας κυρίως σε παιδιά με προδιάθεση, όπως θετικό οικογενειακό ιστορικό.
Ο παιδοφθαλμίατρος θα καθορίσει την ανάγκη συνταγογράφησης γυαλιών ανάλογα το βαθμό υπερμετρωπίας, μυωπίας ή αστιγματισμού που βρήκε με την σκιασκοπία, λαμβάνοντας συγχρόνως υπόψη την όραση και την ηλικία του παιδιού.

Η εξέταση ολοκληρώνεται με εκτίμηση του βυθού του ματιού (βυθοσκόπηση) κατά την οποία ελέγχεται η εμφάνιση του οπτικού νεύρου και του αμφιβληστροειδή.

Πώς γίνεται ο έλεγχος της όρασης ανάλογα με την ηλικία του παιδιού.

Η έγκαιρη παιδοφθαλμολογική εξέταση είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένου ότι το 5-10% των παιδιών προσχολικής ηλικίας και περίπου το 25% των παιδιών σχολικής ηλικίας έχουν προβλήματα όρασης.

Η πρώιμη ανίχνευση τους είναι καίριας σημασίας δεδομένου ότι τα παιδιά ανταποκρίνονται καλύτερα στη θεραπεία όταν η διάγνωση γίνεται νωρίς.

Γράψτε τις Ερωτήσεις σας:

Ο Χειρουργός - Παιδοφθαλμίατρος κος Ευάγγελος Δρίμτζιας, κατά τον έλεγχο αμφιβληστροειδοπάθειας

σε πρόωρο νεογνό.

παιδοφθαλμίατρος, στραβισμος, στραβισμός, stravismos, παιδοφθαλμιατρος, παιδοοφθαλμίατρος ιωάννινα, οφθαλμιατρος για παιδια, οφθαλμιατρος γιαννενα, οφθαλμιατρος πατρα, θεραπεια στραβισμου, Μελέτη στραβισμού, Αντιμετώπιση Διπλωπίας, Χειρουργική Στραβισμού, Δακρύρροια στα παιδιά, Αμφιβληστροειδοπάθεια Προωρότητας, διαλείπον στραβισμός, εσωτροπία, συγκλίνων στραβισμός, εξωτροπία, αποκλίνων στραβισμός, ανωτροπία, υποτροπία,

Ο Χειρουργός - Παιδοφθαλμίατρος κος Ευάγγελος Δρίμτζιας, κατά την 

διενέργεια παιδοφθαλμολογικής εξέτασης σε μικρό παιδί.

παιδοφθαλμίατρος, στραβισμος, στραβισμός, stravismos, παιδοφθαλμιατρος, παιδοοφθαλμίατρος ιωάννινα, οφθαλμιατρος για παιδια, οφθαλμιατρος γιαννενα, οφθαλμιατρος πατρα, θεραπεια στραβισμου, Μελέτη στραβισμού, Αντιμετώπιση Διπλωπίας, Χειρουργική Στραβισμού, Δακρύρροια στα παιδιά, Αμφιβληστροειδοπάθεια Προωρότητας, διαλείπον στραβισμός, εσωτροπία, συγκλίνων στραβισμός, εξωτροπία, αποκλίνων στραβισμός, ανωτροπία, υποτροπία,

Σε ποια ηλικία θα πρέπει τα παιδιά να εξετάζονται από Παιδοφθαλμίατρο.

Σύμφωνα με τη Βρετανική Εταιρεία Παιδοφθαλμολογίας και Στραβισμού (BIPOSA) η πρώτη οφθαλμολογική εξέταση θα πρέπει να γίνεται στην ηλικία του ενός έτους και ακολούθως στην ηλικία των 3 και 5 ετών.

Παιδιά σχολικής ηλικίας θα πρέπει να εξετάζονται κάθε 2 χρόνια εφόσον προηγουμένως δεν έχει ανιχνευθεί διαθλαστικό πρόβλημα, ενώ παιδιά που φορούν γυαλιά θα πρέπει να εξετάζονται σε ετήσια βάση.

Πώς ελέγχεται η όραση σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους.

Η μέθοδος εξέτασης της όρασης εξαρτάται από την ηλικία του παιδιού. Σε βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους ο παιδοφθαλμίατρος θα πρέπει να ελέγχει αρχικά τα αντανακλαστικά της κόρης στο φως καθώς και τη δυνατότητα του παιδιού να προσηλώνει σε ένα αντικείμενο αλλά και τη δυνατότητα να το παρακολουθεί όταν αυτό κινείται στο χώρο. 
Τα βρέφη θα πρέπει να μπορούν να προσηλώνουν σύντομα μετά τη γέννηση και να είναι ικανά να παρακολουθούν αντικείμενα περίπου από την ηλικία των 3 μηνών. 

Η εξέταση της όρασης γίνεται με τη μέθοδο του επιλεκτικού κοιτάγματος ( Preferential Looking Test ) κατά το οποίο κάρτες, οι οποίες είναι κενές στη μία πλευρά ενώ στην άλλη εμφανίζουν φόντο με κάθετες λευκές και μαύρες ταινίες αυξανόμενης διαβάθμισης και βαθμού δυσκολίας, παρουσιάζονται στο παιδί από την απόσταση του ενός μέτρου, ώστε να ελέγχεται η δυνατότητα να προσελκύουν το βλέμμα του.

Έλεγχος όρασης σε παιδιά ηλικίας 1-3 ετών καθώς και σε παιδιά με αναπτυξιολογικά προβλήματα.

Η εξέταση της όρασης βασίζεται στην αρχή του επιλεκτικού κοιτάγματος και γίνεται με την παρουσίαση στο παιδί καρτών από απόσταση 50 εκατοστών (  Cardiff Acuity Cards  ), στις οποίες εμφανίζονται εικόνες που μπορούν να προκαλέσουν το ενδιαφέρον του (αυτοκίνητο, σπίτι, τρένο κλπ) και οι οποίες είναι άλλοτε τοποθετημένες στο πάνω ή κάτω μέρος της κάρτας. 
Η μέθοδος βασίζεται στο δεδομένο ότι όταν στο παιδί παρουσιαστούν δύο διαφορετικά μοτίβα θα προτιμήσει να προσηλώσει στην εικόνα και όχι στο κενό. Υπάρχουν 11 διαφορετικές κάρτες που κάθε μία αντιστοιχεί σε διαφορετικό επίπεδο όρασης. 

Έλεγχος όρασης σε παιδιά ηλικίας 3-5 ετών.

Η λήψη της οπτικής οξύτητας γίνεται με χρήση καρτών όπου ειδικά σύμβολα και εικόνες παρουσιάζονται στο παιδί από μακρινή απόσταση ( LEA symbols, Signle/Crowded Kays Pictures ). 
Ακόμη όμως και στην περίπτωση που δεν μπορεί να εκφέρει λόγο, η εξέταση της όρασης είναι δυνατή με αντιστοίχιση αυτών που αντιλαμβάνεται σε κάρτα που κρατά στα χέρια του.

Μείνετε συντονισμένοι

Γραφτείτε στο newsletter μας και μάθετε τα νέα και τις εξελίξεις της παιδοφθαλμολογίας

παιδοφθαλμίατρος, στραβισμος, στραβισμός, stravismos, παιδοφθαλμιατρος, παιδοοφθαλμίατρος ιωάννινα, οφθαλμιατρος αθηνα, οφθαλμιατροσ για παιδια, οφθαλμιατρος γιαννενα, οφθαλμιατρος πατρα, θεραπεια στραβισμου, Μελέτη στραβισμού, Αντιμετώπιση Διπλωπίας, Χειρουργική Στραβισμού, Δακρύρροια στα παιδιά, Αμφιβληστροειδοπάθεια Προωρότητας, διαλείπον στραβισμός, εσωτροπία, συγκλίνων στραβισμός, εξωτροπία, αποκλίνων στραβισμός, ανωτροπία, υποτροπία, strabismus

Ευάγγελος Δρίμτζιας MD, PhD, FRCOph

Χειρουργός Παιδοφθαλμίατρος

  • Εξειδικευμένος στο Στραβισμό Παίδων & Ενηλίκων, Νευροφθαλμολογία

  • Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

  • Consultant Paediatric Ophthalmologist

  • St James University Hospital, Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Leeds, UK

  • Επ.Καθηγητής Οφθαλμολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Leeds, UK

Ευάγγελος Δρίμτζιας MD PhD Χειρουργός Πα

Ιατρεία

Χαριλάου Τρικούπη 39, 3ος όροφος
Ιωάννινα τκ 45332
Τηλ. 2651 034343
Οφθαλμολογική Μονάδα 
EYE DAY CLINIC
Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας 64
Αθήνα τκ 11528
Τηλ. Κέντρο 210 7295000

Επικοινωνία

Τηλ. Ιατρού:  6972 661 891
Mobile App

© 2021  by  Evangelos Drimtzias ® , Ophthalmologist - Paediatric Neuro-Ophthalmologist - Strabismologist

~ St James University Hospital  ~ Leeds Teaching Hospitals NHS Trust, Leeds UK

~ Ophthalmology Clinic - Ioannina - Greece //  Medical Design MS